Certificat energetic Oradea – Chiar si pentru proprietati inchiriate?

Daca va mutati intr-o proprietate independenta inchiriata pe data sau dupa data de 13.06.2013, proprietarul imobilului din Oradea sau agentul dumneavoastra imobiliar are obligatia de a va prezenta un certificat de performanta energetica. Proprietarii nu sunt obligati sa furnizeze acest document in cazul in care un chirias existent isi reinoieste contractul, ci doar atunci cand are loc o schimbare a chiriasului. O data obtinut, un certificat energetic ramane valid timp de 10 ani.

Exceptii

Daca acordul dumneavoastra de inchiriere nu acopera intreaga proprietate ci doar partea pe care o veti ocupa, nu va fi nevoie de certificat. Un exemplu ar fi o casa sau un apartament care este inchiriat de un numar de chiriasi care isi folosesc exclusiv dormitoarele, dar impart bucataria si baia. In aceasta situatie, fiecare chirias va avea un acord individual de chirie cu proprietarul pentru partile proprietatii la care au acces, dar nu pentru intreaga proprietate. Un certificat energetic Oradea va fi necesar oricand are loc o schimbare a chiriasului.

Ce ofera un certificat energetic

Studiind graficele pe pagina 1 a raportului puteti vedea dintr-o privire cat de eficienta energetic si de benefica mediului este viitoarea dumneavoastra proprietate inchiriata.

Conform celor de la www.certific.ro, clasificarile merg de la A la G, cu ,,A” fiind cea mai eficienta energetic si ,,G” fiind cel mai putin. Majoritatea proprietatilor din Romania dobandesc o clasificare D-E. Ar trebui sa va concentrati, in acest stagiu, pe clasificarea ,,Actuala” mai mult decat pe cea ,,Potentiala” deoarece ati putea sa nu aveti puterea sau inclinatia pentru a implementa vreuna din schimbarile necesare.

Acum, nu am sugera sa alegeti ce proprietate sa alegeti pe aceasta baza, dar daca trebuie sa alegeti intre doua proprietati care se potrivesc tuturor criteriilor dumneavoastra, atunci eficienta energetica a proprietatilor respective ar trebui luata in considerare.

Partea a 2-a a raportului dezvaluie uzul total sub categoriile de lumina, incalzire si apa calda, ne informeaza un auditor care elibereaza certificat energetic in Oradea. Aceasta este o informatie folositoare daca credeti ca gospodaria dumneavoastra va fi un mare consumator al unei forme de energie in mod special. Daca casa este ocupata de un grup de oameni care o impart, atunci asteptati-va ca suma actuala sa fie putin mai mare decat atat cea estimata.

Cum sa folositi informatia

Proprietarii din Oradea nu trebuie sa implementeze vreuna dintre recomandari, desi cu putina convingere ar fi incantati sa o faca. Sugerati-le-o ca pe o modalitate de a-si face proprietatea mai atractiva pentru chiriasi. In plus, proprietarii pot sa fie scutiti de la plata impozitului prin sumele cheltuite pentru imbunatatirile energetice.

Desi certificatele energetice sunt valabile pentru 10 ani, acestea pot fi reinnoite voluntar oricand, daca au fost realizate imbunatatiri.

Ce se poate face in viitor?

Daca proprietarul dumneavoastra din Oradea nu doreste sa implementeze vreuna din recomandarile sugerate in timpul primului dumneavoastra an de chirie, aduceti din nou in discutie subiectul in timpul negocierilor pentru cel de-al doilea sau al treilea an. Focusati-va pe acele zone care asigura cele mai mari schimbari la cele mai mici costuri pentru proprietar, precum izolarea etajului, asigurarea unui strat de izolare pentru tevile de apa calda, sau instalarea unui termostat de camera pentru a regla incalzirea. Deoarece incalzirea si apa calda sunt cele mai mari costuri ale dumneavoastra, ar putea fi totodata cele mai mari economii potentiale ale dumneavoastra.