Care este rolul unui notar public si cand este necesar sa apelezi la el?

Notarul public este o persoana juridica de importanta vitala, la care va trebui sa apelezi mai repede sau mai tarziu in viata. In istorie, regasim informatii despre o astfel de functie inca de cand au fost inventate primele acte, doar ca sub alte denumiri. Chiar daca numele functiei a fost schimbat de mai multe ori pe parcurs, responsabilitatile au crescut in fiecare an. Acestea fiind spuse, astazi, oricine are nevoie de realizarea unor acte sau proceduri legale apeleaza la un notar.

Pentru operatiunile mai simple si rapide nu prea conteaza la ce notar apelezi. In schimb, pentru unele complexe, cum ar fi o succesiune, trebuie sa apelezi la un notar Satu Mare de specialitate. Un aspect important este ca biroul notarial sa fie situat cat mai la indemana, preferabil in zona in care locuiesti sau langa locul de munca. Astfel, iti va fi mult mai facil sa colaborezi cu acesta.

Deoarece aproape toate elementele dreptului hispanic si american provin din dreptul roman, notarul nu face exceptie. Din punct de vedere istoricul, notarul era o persoana care avea responsabilitatea de a aplca regulile corpus juris civilis. Partea cea mai interesanta insa a acestei meserii este faptul ca regulile se aplicau in functie de conditiile sociale existente in momentul la care se face referire si la zona respectiva, prin utilizarea unui set de formule diferite.

In timp, pe durata anilor, institutia notarului a suferit modificari semnificative si au aparut o multitudine de legi care reglementeaza activitatea acestuia. Dreptul s-a dezvoltat puternic in momentul in care comertul in Europa, Asia si Africa a inceput sa creasca tot mai mult si a aparut nevoia unor legi in acest sens. Astfel, se considera ca bazele notariatului au fost definitivate in Evul Mediu.

Notarii au avut un rol important in istorie, cu atributii si functii specifice. In trecut, notarii au fost responsabili pentru furnizarea de marturie publica si au avut puterea de a autoriza, asigura si pastra cele mai importante secrete si drepturi ale cetatenilor. In unele state, precum Mexic, dispozitiile aplicabile notarilor au fost stabilite prin Constitutie si alte acte legislative.

Cum este definit acum un notar public?

Legea privind notarii defineste notarul ca fiind “profesionistul juridic investit cu autoritate publica de catre stat si care este responsabil de primirea, interpretarea, redactarea si oferirea formei juridice a vointei persoanelor care vin in fata sa si sa confere autenticitate si securitate juridica actelor si faptelor transmise inaintea sa, prin autentificarea lor conform reglementarilor existente.

Asadar, notarul are obligatia de a pastra documentele in posesia carora intra si are dreptul de a le atesta sau reproduce, aminteste site-ul Notar-romania.net. In acelasi timp, acesta poate fi considerat un auxiliar al administrarii justitiei. Conform legislatiei existente si a termenilor care sunt indicati in aceasta, notarul poate juca rol de consilier sau arbitru si trebuie sa se asigure in permanenta ca sunt respectate prevederile legale.

In cazul in care nu ar exista un notar care sa realizeze diverse proceduri, anumite activitati nu ar putea fi finalizate niciodata. Un exemplu simplu in acest sens sunt succesiunile sau contractele de vanzare-cumparare pentru imobile si terenuri. In plus, notarul public mai are responsabilitati precum atestarea traducerilor, realizarea procurilor sau scrierea imputernicirilor. Avand in vedere modul in care se desfasoara astazi societatea, foarte multe activitati nu ar fi posibile fara ajutorul unui notar.