Cele mai frecvente cauze pentru care frigiderul nu raceste

Dozele condensatorilor sunt murdare

Condensatorii sunt situati de obicei sub frigider. Rolul acestora este de a dispersa, agentul de refrigerare trecand prin ei. Daca condensatorii sunt murdari, efectiv nu vor putea sa isi indeplineasca scopul de a dispersa caldura. In timp, diverse resturi se depun pe acesti condensatori, lucru care determina o eficienta scazuta a frigiderului, acesta fiind nevoit sa lucreze mai mult pentru a raci. Daca condensatorii sunt foarte murdari, frigiderul nu va putea sa mentina temperatura ideala. Verificati condensatorii daca sunt murdari – daca dozele condensatorilor sunt murdare, curatati-le.

Paletele ventilatorului condensatorului

Paletele ventilatorului condensatorului trag aer prin condensator si peste compresor. Daca acest ventilator nu functioneaza perfect, frigiderul nu va raci cum trebuie. Pentru a determina daca motorul ventilatorului este defect, prima data trebuie verificate lamele acestuia deoarece ar putea fi obstructionate. Urmatorul pas este sa incercati a invarti paletele ventilatorului cu mana. Daca lama nu se invarte cu usurinta, www.reparatiifrigidere.net va recomanda schimbarea motorului respectivului ventilator. Daca lama ventilatorului se invarte cu usurinta si nu este obstructionata de nimic, se foloseste un multimetru pentru verificarea continuitatii motorului. Daca motorul ventilatorului nu are continuitate, acesta va trebui schimbat.

Motorul ventilatorului vaporizator

Motorul ventilatorului vaporizator trage aer peste bobinele de racire si il distribuie catre frigider si congelator. Unele frigidere au mai multe astfel de motoare. In cazul frigiderelor cu un singur vaporizator, acesta este situat in compartimentul de racire. Daca vaporizatorul nu functioneaza cum trebuie, aerul rece nu va fi distrbuit catre compartimentul respectiv. In aceasta situatie, congelatorul poate functiona normal in timp ce frigiderul nu va raci. Pentru a determina daca motorul ventilatorului vaporizator este defect, trebuie verificate lamelele acestuia prin actionarea lor manuala. Daca lamela nu se invarte cu usurinta, trebuie schimbat motorul ventilatorului vaporizatori. In plus, daca motorul produce un zgomot neobisnuit, acesta va trebui schimbat. In cazul in care motorul nu functioneaza deloc, folositi un multimetru pentru a verifica continuitatea rotatiilor acestuia. Daca aceste rotatii nu au continuitate, motorul ventilatorului vaporizator trebuie inlocuit.

Releul de pornire

Releul de pornire lucreaza imprepuna cu bobina de start pentru a porni compresorul. Daca releul de pornire este defect, compresorul poate functiona defectuos, sau poate sa nu functioneze deloc. In acest caz frigiderul nu va raci suficient. Pentru a afla daca releu de pornire este defect, folositi un multimetru pentru a verifica continuitatea releului la pornire. Daca releu de pornire nu are continuitate la pornire, trebuie inlocuit. In cazul in care motorul emana un miros de ars va trebui de asemenea schimbat apeland la un service frigidere in Timisoara.

Termostatul de reglare a temperaturii

Termostatul de reglare a temperaturii transmite tensiunea catre compresor, ventilatorul vaporizator si ventilatorul condensatorului (daca este cazul). Daca termostatul este defect, acesta poate impedica sistemul de racire sa functioneze normal. Pentru a afla daca termostatul este defect, acesta trebuie rotit de la cea mai mica treapta pana la cea mai mare, moment in care trebuie sa se auda un click. Daca termostatul face click, cel mai probabil nu este defect. Daca termostatul in schimb nu producfe acel click, trebuie folosit un multimetru pentru a verifica continuitatea termostatului. Daca termostatul de reglare a temperaturii nu are continuitate la niciun nivel, acesta trebuie schimbat.