Ca si in cazul copiilor, si adultii pot beneficia de ore de bucurie si un…
Apa potabila prin filtru cu osmoza inversa – Argumente Pro si Contra
Filtrul cu osmoza inversa ofera purificarea cea mai eficienta a apei de baut pentru acasa. Desi tehnologia in sine a fost utilizata de circa de trei-patru decenii, purificatoarele de apa potabila utilizand osmoza inversa raman mai putin folosite. In ciuda numeroaselor sale avantaje, exista motive intemeiate pentru aceasta lipsa de popularitate.
Avantaje
Primul si cel mai mare avantaj al filtrelor ce folosesc osmoza inversa este ca ea elimina toate impuritatile si contaminantii din apa de baut. Osmoza inversa a fost inventata in anii ’70 ca o modalitate mai ieftina decat distilarea pentru a indeparta sarea din apa de mare. Astazi, osmoza inversa este utilizata pe scara larga pentru desalinizare, dializa renala si recuperarea deseurilor. Sistemele de filtrare ce folosesc osmoza inversa acasa sunt la fel de eficiente ca si omoloagele lor industriale.
https://www.youtube.com/watch?v=sExQM41w6IU
Spre deosebire de sistemele de filtrare realizate din carbon, filtrele care folosesc osmoza inversa pot elimina toate metalele grele (inclusiv plumb, mercur si cupru), precum si nitritii si nitratii din ingrasaminte. Ca si filtrele de carbon, purificatoarele prin osmoza inversa elimina, de asemenea, sedimentele, clorul si otravurile organice (erbicide si pesticide utilizate in agricultura). Aceasta eficacitate ampla ar trebui sa le faca, in mod logic, sa fie prima alegere pentru orice familie.
Acest lucru este in special cazul pentru familiile cu femei gravide, mamele care alapteaza si copii mici care traiesc in comunitati agricole sau in apropierea activitatilor miniere sau metalurgice. Un filtru cu osmoza inversa pentru toata casa ar fi in masura sa ofere apa potabila curata pentru fiecare robinet din casa.
Dezavantaje
Unul dintre principalele motive pentru care sistemele de purificare prin osmoza inversa sunt mai putin frecvent folosite este costul lor ridicat de cumparare. O unitate tipica costa cateva mii de lei, un pret foarte ridicat in comparatie cu sisteme de purificare de carbon de ultima ora, care costa, in mod normal, sute de lei.
Un al doilea motiv major este costul cartuselor de filtrare de schimb. In timp ce cartusele de filtrare prin osmoza inversa dureaza tot atata timp cat cartusele de filtrare cu carbon (in mod normal sase luni), costul fiecarui cartus ce foloseste osmoza inversa este mult mai mare.
Osmoza inversa este, din pacate, de asemenea, foarte ineficienta in comparatie cu filtrarea folosind carbune activ. In timp ce sistemele industriale care folosesc osmoza inversa pot oferi aproape 50% eficienta, filtrele folosind aceeasi metoda pentru acasa pot oferi o eficienta de doar 5% pana la 15%. Apa ramasa (85% pana la 95%) este aruncata. Acest lucru produce o mare risipa, comparativ cu filtrele cu carbon granular si filtrele de carbon sub forma de praf, care incetinesc numai curgerea, dar nu pierd, de fapt, apa.
In timp ce toate metodele de filtrare a apei necesita un nivel rezonabil de presiune, sistemele pentru acasa de purificare a apei prin osmoza inversa necesita cea mai mare presiune posibila pentru a functiona corect. Locuintele cu presiune a apei scazuta ar trebui sa instaleze echipamente suplimentare pentru a utiliza filtrele cu osmoza inversa. Acest lucru ar adauga, in mod natural, foarte mult atat la achizitionare, cat si la costul de intretinere.
Alternative
Avand in vedere dezavantajele filtrarii prin osmoza inversa, din fericire exista alternative pentru cei care inca mai trebuie sa elimine metalele grele si nitritii / nitratii din apa de la robinet. Filtrele de carbon functioneaza bine pentru indepartarea sedimentelor, clor si produse chimice organice. Astfel incat acestea formeaza in continuare baza de purificare a apei noastre. Dupa ce apa de la robinet trece prin carbonul activat, ar trebui sa treaca printr-o unitate de rasina schimbatoare de ioni pentru a elimina impuritatile ramase (metale grele si ingrasaminte).
Multe filtre de ultima generatie ofera atat cartusul de carbon cat si cartusul cu schimbatorul de ioni pentru a oferi purificarea completa a apei potabile. Desi acestea sunt mai ieftine decat un filtru cu osmoza inversa, totusi sunt mai scumpe decat filtrele normale de carbon.
Daca locuiti in oras, abonarea la o aprovizionare regulata cu apa potabila imbuteliata este, de asemenea, un plan viabil. Acest lucru poate fi deosebit de economic daca alimentarea cu apa de la robinet contine o multime de sedimente, care poate scurta, intr-adevar, viata sistemelor de purificare de acasa.
Concluzie
Folosirea unui filtru cu osmoza inversa pentru a asigura apa potabila ofera cea mai buna protectie a apei de baut. Din pacate, costul sau ridicat (in special achizitionarea, instalarea, intretinerea si exploatarea) face sa nu fie un proiect viabil pentru multi oameni. Alternativele includ filtre de carbon cu schimb ionic de ultima generatie, sau apa potabila imbuteliata.