Va pregatiti sa cumparati un apartament?

Cand sunteti in cautarea unui apartament de vanzare, e bine sa va faceti temele inainte sa scoateti banii din buzunar, altminteri riscati sa mai scoateti altii dupa ce ati facut achizitia. Haideti sa vedem cateva din aspectele pe care trebuie sa le analizati inainte de a face orice tranzactie:

Angajati un profesionist sa evalueze valoarea reala a imobilului

Intr-adevar, angajarea unui evaluator imobiliar va face sa scoateti niste bani din buzunar, insa acesta va poate spune daca banii pe care ii veti plati pe apartament se regasesc in adevarata valoare a imobilului, sau daca platiti mai mult decat locuinta valoreaza in realitate. In ziua de azi puteti gasi un evaluator imobiliar pe Internet, fie pe site-urile lor de prezentare, fie pe cataloage web dedicate acestui domeniu, precum www.evaluatori-imobiliari.net.

Asigurati-va ca totul functioneaza cum trebuie

Ganditi-va cat de multe lucruri din cele pe care le detineti trebuie sa fie conectate. Nu doar lucruri mari, ca televizorul si laptopul, dar toate lucrurile care, odata ce sunt la locul lor, uiti de ele si de modul in care acestea functioneaza: becuri, ceasuri, modem, boxe, incarcatoare, router, cutie de cablu, consola de jocuri video, jucarii electrice pentru copii precum si atatea si atatea altele. Acum, imaginati-va cum ar fi daca, atunci cand v-ati mutat in noua locuinta, doar jumatate din prizele electrice ar fi functionale efectiv.

Vedeti, nu e vorba de a avea mai multe lucruri de conectat decat locurile in care puteti sa le conectati. Asta e ceea ce se cheama o protectie la supratensiune, chiar mai sus de protectie impotriva supratensiunii. Pentru ca asta va face o idee cum este dimensionata instalatia electrica a locuintei. Iar din acest punct de vedere este vorba despre posibilitatea de a aranja locul intr-un mod care 1) nu arata complet prosteste si 2) este perfect functional.

Nu uitati sa dati o raita ca sa verificati robinetele. Mai ales cel de la dus. Pentru ca, daca exista o problema de presiune a apei, puteti presupune cu siguranta ca aceasta nu va fi restabilita niciodata. O problema de genul acesta necesita destul de mult de lucru la extinderea instalatiilor sanitare, si garantat cei care vor sa vanda doar nu o sa faca asta! E mult mai bine sa gasiti acum micile probleme, cu mult inainte de a va petrece anul viitor incercand sa va clatiti parul sub o sticla de apa pentru adapat hamsterii…

Si inainte sa luati o decizie, nu uitati sa clarificati posibilitatea de parcare.

Verificati dulapurile

Sigur ca veti dori sa verificati dulapurile, dar probabil nu din motivele la care va ganditi. Da, in mod evident, trebuie sa stiti daca au spatiu pentru cestile dumneavoastra si depozitarea de alimente si echipamente de bucatarie, dar este, de asemenea cel mai simplu mod de a afla daca locul este infestat cu vietati care va vor manca alimentele si isi vor depune ouale si excrementele pe vasele dumneavoastra cele mai curate.

Daca ati angajat vreodata un specialist in dezinsectie si deratizare, v-ati uitat la el cand a trecut prin bucatarie. Unul dintre primele lucruri pe care le-a facut a fost sa plimbe lumina unei o lanterne pe rafturile din dulapuri, acordand o atentie deosebita pe la colturi, deoarece acolo le place insectelor sa stea.

In cazul in care aceste apartamente noi de vanzare au o istorie mai lunga de infestari cu insecte, probabil nu vor fi curatate cu multa atentie inainte de a ajunge Dvs acolo in vizita. Asta inseamna ca este probabil ca veti gasi capcane vechi pentru insecte, uitate in dulapurile in care cei mai multi oameni nu cred ca, in mod normal, ajung sa se uite. Sau, dimpotriva, locul va fi suspect de curat, deoarece acestea sunt un fel de durere fizica pentru cei cu astfel de probleme, si se ingrijesc in mod deosebit sa scape de „invadatori”. Uitati-va in jurul frigiderului si aragazului pentru a vedea daca puteti gasi la fata locului ceva, pentru ca acolo urmele de daunatori vor fi prezente.

In cazul in care locul arata lipsit de gandaci si nu se simte niciun semn de pulverizare recenta contra insectelor nedorite (in cazul in care locul miroase a substante anti-gandaci, presupunem doar ca insectele au parasit, cel putin pe moment, locul), verificati in bucatarie si baie pe sub chiuvete pentru petele de apa si deformarea de rafturi de dulap. Daca ati gasit asa ceva, inseamna ca au fost probleme cu instalatiile sanitare. In cazul in care totul pare foarte vechi si foarte rau, inseamna ca proprietarii acestor apartamente noi de vanzare nu dau doi bani pe intretinere, si au o atitudine de „Om vedea cand s-o-ntampla”.

Vorbiti cu vecinii inainte de a semna

Cand aveti posibilitatea de a face acest lucru, vizitati-va repede potentialii vecinii ca sa le puneti cateva intrebari de baza cu privire la cum e sa traiesti acolo.

Acest lucru este util mai ales daca va ganditi la un apartament care se afla intr-o cladire. Nimeni de pe pamant nu poate sa va spune adevarul mai bine decat cei care au trait acolo destul de mult pentru a trece cu politete de etapa initiala a primei impresii.

Nu numai ca este o modalitate buna de a obtine informatii, dar daca va decideti sa va mutati acolo, este o modalitate foarte buna de va putea cunoaste vecinii, persoane cu care va trebui sa convietuiti alaturi o buna bucata de timp, daca nu chiar pentru tot restul vietii! Pentru ca, oricat de perfecte pot fi apartamentele noi de vanzare, si la fel de perfecti proprietarii, in cazul in care vecinul raspunde la usa in lenjerie inmuiata bine in urina si mai are si un pistol, este probabil cel mai bine sa cautati alte oferte.