Da, certificatul energetic este obligatoriu, pentru ca el ii arata proprietarului sau chiriasului viitor cat…
Ce inseamna ca o cladire are un consum de energie aproape egal cu zero
Toate cladirile noi, a caror receptie la finalizarea lucrarilor a fost realizata in baza autorizatiei de constructie care a fost emisa incepand cu 31 decembrie 2020, sunt cladiri care au un consum de energie aproape egal cu zero. Exceptie de la aceasta prevedere din Legea nr. 372/2005 fac cladirile noi care se afla in proprietatea sau administrarea autoritatilor administratiei publice ce sunt receptionate in baza autorizatiei de construire care a fost emisa dupa 31 decembrie 2018, si care vor fi de asemenea cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero.
Aceste cladiri sunt unele cu o performanta energetica foarte ridicata, unde necesarul de energie pentru sustinerea performantei energetice este aproape de zero sau foarte scazut, mentioneaza website-ul www.aepmr.ro. Pentru a indeplini aceasta regula, cladirile isi pot acoperi din necesarul de energie pentru a asigura performanta energetica, intr-o proportie de cel putin 30%, cu energie care provine din surse regenerabile, produsa la fata locului sau in apropiere (la o distanta de cel mult 30 de km fata de coordonatele GPS ale cladirii, aceasta regula fiind valabila din 2021).
Proportiile minime de energie din surse regenerabile, in care este inclusa si energia din surse regenerabile care a fost produsa la fata locului sau in vecinatate, pe o raza de 30 de km in raport cu coordonatele GPS ale cladirii – in cazul perioadelor: 2031-2040, 2041-2050 si dupa 2051 se stabilesc din hotarare de Guvern.
Cum se stabileste nivelul necesarului de consum in cazul acestor cladiri
Pentru cladirile cu un consum de energie apropiat de zero, necesarul de energie, inclusiv cel care provine din surse regenerabile, este stabilit prin reglementari tehnice. Ponderea energiei regenerabile este stabilita diferentiat, pe functiunile cladirilor si pe zone care au potential pentru acest tip de energie.
Primarii localitatilor care au mai mult de 5000 de locuitori trebuie sa elaboreze planuri locale pentru a spori numarul de cladiri noi si existente cu un consum de energie apropiat de zero, informeaza echipa unei firme de obtinere certificat energetic Suceava. In aceste planuri pot fi incluse obiective care sa difere in functie de zonele climatice si de functiunile cladirilor, planuri care vor fi aprobate de consiliile locale.
Finantarea acestora se poate realiza atat din bugetele proprii ale administratiei publice locale, cat si din fonduri structurale si de coeziune ale UE. De asemenea, aceste masuri pot fi luate si de primarii celorlalte localitati din mediul urban sau rural.
Ce cuprinde un plan local pentru cresterea numarului de cladiri noi cu consum zero de energie
In planurile elaborate de autoritatile publice locale sunt cuprinse, in general, politici si masuri financiare sau de alta natura menite sa incurajeze promovarea cladirilor cu un consum de energie aproape de zero, dar si masuri care se refera la utilizarea energiei din surse regenerabile, atat in cadrul cladirilor noi, cat si al celor existente care trec printr-o renovare majora.
Scopul tuturor acestor masuri este ca toate cladirile rezidentiale si nerezidentiale ce se construiesc sa raspunda nevoilor de incalzire, iluminat, prepararea apei calde menajere, a racirii sau ventilarii printr-o performanta energetica sporita.