Termopane

Termopanele sunt caracterizate prin prezenta unui strat izolator – fie aer normal fie un gaz special – intre doua panouri de geam. Ele permit patrunderea aceleiasi cantitati de lumina solara ca si geamurile normale, dar sunt mai bune la pastrarea caldurii. Termopanele sunt dotari standard ale caselor noi, dar merita instalate si in casele ce urmeaza sa fie supuse unor lucrari de renovare. Daca, din motive financiare, nu le puteti monta in intreaga locuinta, prioritate ar trebui sa acordati zonelor incalzite, cat si ferestrelor mari. Usi cu termopan

Beneficii ale termopanelor

Produsele de buna calitate:

  • reduc la jumatate pierderea de caldura prin geamuri
  • imbunatatesc simtitor confortul termic al locuintei
  • reduc zgomotul exterior
  • reduc sau inlatura condensul format in perioada rece.

Pentru firme de tamplarie PVC care ofera termopane de calitate vizitati acest website.

Lista de verificare pentru termopane

Pentru cele mai bune performante, cautati urmatoarele:

  • Tamplarie cu bariera termica- o sectiune din plastic sau rasina in centrul tamplariei de aluminiu sau rame produse dintr-un material izolator, cum ar fi uPVC sau lemn. Acestea au probabilitatea mai mica de a atrage condensul si vor avea pierderi mai mici de caldura decat ferestrele cu tamplarie standard din aluminiu. Comparativ cu acestea, tamplaria din aluminiu tratata termic reduce pierderile de caldura cu 20% iar cele din uPVC sau cele din lemn cu 40%.
  • Geamuri cu emisie scazuta – permit trecerea inauntru a luminii si a caldurii, dar reflecta caldura ce iese inapoi din camera. Termopanele cu geamuri cu emisie scazuta reduc pierderile de caldura cu 20%-30%, fata de geamurile termopan normale.
  • Straturi multiple de izolatie – pentru a tine departe umiditatea si zgomotul. Imbinarea dintre geam si rama trebuie de asemenea sa fie bine sigilata.
  • Distantiere din plastic sau inox – pentru a separa panourile de geam (in loc de aluminiu) pentru a reduce pierderile de caldura si formarea condensului pe muchiile geamului.
  • Umplere cu gaz inert – precum argonul, intre panourile de geam. Acesta izoleaza mai bine decat aerul, reducand pierderea de caldura cu 3% pana la 9% decat cele cu strat de aer.
  • Ferestre ENERGY STAR – acestea reprezinta un pas inainte in ceea ce priveste performantele termice, si vor face locuintele mai calduroase, mai uscate, si mai confortabile. Reduc pierderea de caldura prin geamuri cu peste 18% comparativ cu termopanele standard, cu tamplarie din aluminiu. Geam cu tamplarie PVC

Luminatoare

Cand alegi luminatoare, este foarte important sa le alegi pe cele cu performante termice ridicate, pentru a evita pierderile de caldura in timpul iernii, si supraincalzirea pe timp de vara. Pe langa cele mentionate in lista de mai sus, trebuie sa iei in considerare umbrare eficiente cum ar fi jaluzelele, precum si montarea unor luminatoare ce pot fi deschise (pentru racorire in timpul verii). Daca luminatoarele sunt instalate intr-un spatiul din acoperis, asigura-te ca acesta este bine izolat intre acoperis si tavan.