Acest articol arata cum sa faci bani ca un model de videochat. Acesta contine sugestii…
Merita sau nu sa tii banii la banca?
In ultima vreme se pune accentul pe inutilitatea pastrarii banilor in banca, sub forma de depozite, deoarece se spune ca dobanzile obtinute sunt real negative, adica sub rata inflatiei si in plus mai sunt si impozitate cu 16%.
Se scapa insa din vedere un aspect destul de important: majoritatea populatiei are pusi deoparte niste bani albi pentru zile negre, pe care daca nu i-ar tine in banca, i-ar pastra in casa.
Legat de articolele din presa, sunt foarte amuzat de pozele cu bani sub saltea, ca alternativa de economisire.
Se vorbeste despre un castig numit real negativ pornind de la premisa ca inflatia va atinge la sfarsitul anului nivelul de 8 %, iar dobanzile la depozite se vor situa sub acest prag. In aceste conditii, castigul va fi 0 pentru deponenti si mai mult de atat, vor trebui sa plateasca si impozit de 16% pentru dobanda primita, de unde reiese ca vor iesi pe minus daca opteaza pentru depozite. Dar acest lucru nu este adevarat!
Intrebarea mea logica este: oare pierderea nu ar fi mult mai mare daca nu am constitui depozite, deoarece nu am mai primi nici o dobanda si atunci nu am mai avea posibilitatea sa acoperim pierderea datorata inflatiei cu acea dobanda?
Daca nu luam decizia sa investim banii respectivi sau ii cheltuim, prin consum, depunerea lor la banca intr-un depozit sau cont de economii ori cumpararea unor certificate de trezorerie emise de MFP, va diminua pierderea provocata de devalorizarea banilor prin inflatie.
Evident ca nevoia de lichiditati a bancilor va genera o crestere a nivelului dobanzilor la depozitele atrase de la populatie, dar trebuie sa ne gandim ca aceasta crestere va avea ca rezultat direct si imediat scumpirea creditarii. Astfel, si mai putini isi vor permite un credit, iar tot mai putine firme vor fi eligibile sa primeasca o finantare si stimularea investitiilor, a consumului si in final a cresterii economice aproape ca nici nu se va mai putea realiza.
Exista totusi un client cu greutate care are tot timpul nevoie de bani si in plus isi permite, pe seama contribuabililor, sa ia imprumuturi chiar si cu dobanzi foarte ridicate, iar acesta este nimeni altul decat statul roman.
In final, putem doar sa traim cu iluzia ca acest client VIP va folosi banii imprumutati intr-un mod productiv si va ajuta economia sa creasca.