Cum stiti ca aveti nevoie de o aliniere a rotilor

Alinierea rotilor este procesul de ajustare a unghiurilor rotilor vehiculului dumneavoastra la specificatiile producatorului vehiculului. Cand autovehiculul a fost construit, rotile au fost pozitionate perfect in conformitate cu specificatiile ideale ale producatorului, dar in timp, vehiculul isi pierde alinierea.

Problemele de nealiniere pot duce la probleme grave de siguranta si performanta si la reparatii costisitoare. Un serviciu de geometrie roti va optimiza diferitele unghiuri ale rotilor intre ele si fata de drum. Astfel de servicii sunt de regula oferite de un service auto, si nu de vulcanizari, cum ar putea crede unii.

Alinierea rotilor necesita amplasarea vehiculului pe o masina de aliniere a rotilor. Aceasta masina foloseste masuratori specifice pentru a-i permite tehnicianului sa fixeze si sa regleze componentele suspensiei la specificatiile din fabrica.

Unghiurile comune de aliniere sunt unghiul de cadere a rotilor, unghiul de fuga a rotilor si unghiul de convergenta. Aceste unghiuri devin nealiniate din cauza gropilor, lovirii bordurilor, a schimbarii radicale de viteza, a accidentelor si a altor pericole de conducere. Asadar, cand stiti cand vehiculul Dvs necesita alinierea rotilor?

Cele mai frecvente indicii prin care va dati seama ca vehiculul dumneavoastra necesita o aliniere a rotilor:

  • Volanul nu sta drept – Daca conduceti pe un drum drept plan, volanul dumneavoastra trebuie sa fie drept, centrat si nemiscat. Alinierea slaba va face ca volanul sa fie stramb si descentrat sau intr-un unghi ciudat atunci cand conduceti drept.
  • Alunecati sau trageti – Daca vehiculul dumneavoastra se deplaseaza spre stanga sau spre dreapta in timp ce conduceti drept pe un drum nivelat, alinierea dvs. este stricata.
  • Uzura neuniforma a anvelopelor – O problema de reglare a inclinarii va aparea din cauza uzurii excesiva a anvelopelor, in special cea de pe marginile anvelopelor.
  • Vibratii – Daca volanul dumneavoastra vibreaza atunci cand conduceti, acesta poate fi un alt indiciu al faptului ca rotile dumneavoastra nu sunt aliniate.
  • Manipularea vehiculului este slaba – Masina dumneavoastra va fi instabila si slabita atunci cand conduceti drept si luati curbe, din cauza alinierii necorespunzatoare a rotilor.
  • Zgomotul vehiculului – Daca auziti scartait, trosnait, ciocanit sau frecat atunci cand incepeti sa conduceti sau mergeti dupa colt, acesta poate fi un indiciu al problemelor de directie si suspensie. Dupa aceste reparatii va fi necesara o aliniere a rotilor.

Expertii recomanda alinierea rotilor dupa fiecare 10.000 de km. Veti avea nevoie sa vi se alinieze rotile mai devreme, in functie de conditiile de conducere sau daca ati avut un accident, remarca www.vulcanizare.net. Condusul zilnic cu schimbari de viteza constante, lovirea bordurilor sau a gropilor provoaca modificarea lenta a unghiurilor anvelopelor.

Alinierea incorecta a rotilor poate duce la manevrabilitate robusta si la probleme de uzura prematura, deci este mai bine sa verificati vehiculul imediat ce observati oricare dintre indiciile problemelor de aliniere a rotilor. Vizitati un service de reparatii auto si cereti-le mecanicilor sa va inspecteze alinierea rotilor, sa efectueze ajustarile necesare si sa va pastreze in siguranta pe dumneavoastra si pe pasageri!