Cum sa pui deoparte bani albi pentru zile negre

Cheltuie mai putin decat produci

Un lucru pe care ar trebui sa il respectam cu totii, indiferent de cati bani castigam este sa cheltuim de fiecare data mai putin decat producem. Cu toate acestea, in ziua de azi, este foarte usor sa ai acces la mai multi bani prin credite si imprumuturi, dar mai repede sau mai tarziu va trebui sa ii dai inapoi. Internetul te ajuta sa ai o multime de bunuri si servicii la doar un click distanta, ceea ce face ca foarte putine persoane sa isi poate stapani dorinta de a cheltui bani in permanenta, pentru lucruri de care nu au nevoie.

Pentru a te asigura ca nu vei cheltui mai mult decat produci, ai putea sa planifici veniturile in avans, cele sigure. Va trebui sa te concentrezi in primul rand pe cheltuielile esentiale, cum ar fi rata la banca, chiria si hrana. In plus, tine minte faptul ca vei cheltui mai multi bani daca ii ai pe card, decat atunci cand folosesti bani cash.

Chiar si atunci cand mergi la cumparaturi in magazine fizice, ar fi indicat sa mergi cu bani cash si nu cu cardul. In acest fel poti sa tii o evidenta clara a sumelor cheltuite si sa nu depasesti bugetul propus. In plus, ar trebui sa folosesti un cont de economii sau alte tipuri de economisire in care sa transferi un procent din salariu in fiecare luna. Asa te asiguri ca ai si niste bani de rezerva pentru situatii neprevazute si ca nici nu ai acces direct de pe card la toti banii.

Economiseste in valute cat mai puternice si avantajoase

Daca doresti sa maximizezi economiile pe care le ai fara a face investitii riscante, o varianta foarte buna este sa urmaresti evolutia cursului valutar. In functie de modul cum va evolua economia, va fluctua si cursul de schimb valutar Craiova, iar atunci cand acorzi atentia cuvenita acestui aspect vei inregistra castiguri importante. Economiile tinute in metale pretioase (aur,argint) sau in valuta puternica (euro,dolar) se vor dovedi profitabile pe termen lung.

Poti verifica in timp real prin intermediul unui site de specialitate care este cursul valutar pentru orice moneda internationala. In acelasi timp, aici vei vedea si statisticile si graficele pentru ultimii ani, pe baza carora poti stabili daca investitia este potrivita. Moneda nationala este afectata de o inflatie puternica si de instabilitatea politica din tara, asa incat economisirea intr-o moneda straina stabila poate fi o alegere foarte buna.

Respecta intotdeauna bugetul propus

Respectarea unui buget se poate dovedi dificila in multe situatii, mai ales daca veniturile tale nu sunt prea mari. Chiar si asa, primul pas foarte important este sa construiesti acel buget, dupa care sa il respecti cu sfintenie. Va trebui sa prioritizezi cheltuielile esentiale in detrimentul celor neesentiale si sa stabilesti limite clare pe care sa nu le depasesti. In cadrul unui buget vei include cheltuielile fixe, cum ar fi chiria, rata la banca, intretinerea si telefonia mobila, dupa care vei adauga cheltuielile variabile, pentru care vei aloca sume lunare fixe.

Prin anticipare poti sa aproximezi destul de exact cati bani vei cheltui pentru hrana si alte lucruri de care ai nevoie in casa. In acelasi buget trebuie sa introduci si o suma pe care vrei sa o economisesti sie ste important sa pui acei bani deoparte imediat ce iei salariul, ca si cum nu i-ai avea. Restul banilor care iti raman ii poti folosi cum doresti, pentru lucrurile pe care le vrei, dar ar trebui sa pastrezi intotdeauna masura.