Ca si in cazul copiilor, si adultii pot beneficia de ore de bucurie si un…
Cat de necesar este certificatul energetic
Da, certificatul energetic este obligatoriu, pentru ca el ii arata proprietarului sau chiriasului viitor cat va cheltui cu apa calda, caldura si lumina ca sa obtina conditiile de functionare optime.
Astfel, imobilul este incadrat intr-una dintre cele 7 clase energetice totale, plecand de la prima clasa, notata cu A si caracterizata printr-un consum mic (cel mai mic!) de energie, pana se ajunge la clasa notata cu litera G si care corespunse consumului specific de energie cel mai ridicat.
Practic, acest certificat de performanta energetica e doar un act oficial prin care se ia la cunostinta despre nota energetica data consumului de energie al imobilului.
Acest act trebuie efectuat de un auditor autorizat, el reiesind in urma unor calcule termo-tehnice efectuate asupra cladirii respective si are 10 ani valabilitate.
Deci, chiar daca nu va urma sa vindeti, sa inchiriati sau nu aveti o cladire noua, certificatul energetic poate sa fie extrem de util, cu ajutorul acestuia avand o idee clara despre cat de mult cheltuiti pentru intretinerea acelei cladiri dar mai ales, prin intermediul recomandarilor care insotesc certificatul energetic, aflati ce trebuie facut pentru a scadea aceste cheltuieli, totodata si pentru a mari confortul propriu facand doar niste cu cheltuieli minimale.
De cand este obligatoriu sa obtinem un certificat energetic?
Din luna Iulie 2013 a devenit obligatoriu obtinerea certificatului energetic si punerea sa la dispozitia unor potentiali cumparatori ori chiriasi de proprietarii imobilului respectiv, daca se incheie un contract de vanzare-cumparare ori de inchiriere a unei locuinte unifamiliale dar si a unui apartament aflat in blocurile de locuinte, ca si in situatia in care doriti sa va reabilitati termic locuinta.
La categoriile de cladiri ce se vand (aici includem si programul „Prima casa”) sau se inchiriaza, un certificat se elaboreaza prin straduinta proprietarului si se va prezenta la incheierea unui contract de vanzare-cumparare, sau a unui contract de inchiriere.
La cladirile noi ce se construiesc, acest certificat se intocmeste prin grija investitorului ori a proprietarului si el este inclus si in documentatia tehnica necesara receptiei la terminarea lucrarilor, el pastrandu-se cu cartea tehnica a constructiei ori de catre proprietar.
Un contract de vanzare-cumparare a unei locuinte sau de inchiriere incheiat fara existenta unui certificat de performanta energetica este supus nulitatii relative, putand fi atacat oricand in instanta.