In cautare de spatii pentru restaurante – 5 sfaturi de luat in considerare

In ultimul timp se deschid tot mai multe restaurante, insa din diferite motive, acestea nu supravietuiesc primului an de functionare. Un factor important pentru succesul sau insuccesul acestora este locatia in care se afla acele restaurante. In continuare avem 5 sfaturi pentru a mari sansele de succes ale afacerii:

restaurante

  1. Gandeste in perspectiva

Poate ca ai deja o viziune a cartierului (sau chiar a strazii) in care ai vrea sa iti deschizi afacerea, insa este indicat sa fii flexibil in gandire si sa gandesti in perspectiva; spatiul pe care il gasesti poate nu este exact cum ti-ai imaginat tu, insa se poate dovedi a fi ceea ce ai tu nevoie pentru biste restaurante de succes. Gandeste-te la posibilitatile de dezvoltare ale zonei in care te aflii sau concentreaza-te pe beneficiile pe care le ofera: spatiu suficient pentru tot ceea ce iti propui, o chirie mai mica decat cele din zone centrale, vedere la strada, etc.

  1. Afla tiparele de trafic urban

“Locatie, locatie, locatie” – asta spune o zicala populara in domeniul afacerilor, insa o analiza trebuie facuta mai aprofundat; dincolo de orase si cartiere, mai importante se pot dovedi a fi intersectiile si adresele. O anumita parte a strazii poate avea parte de un trafic mai mare decat cealalta, un cartier poate avea trafic de sute de masini pe ora, in timp ce urmatorul are un debit mai scazut. De fiecare data cand autobuzul opreste in statie, poti avea 30 de noi prospecti. Este important pentru tine sa iti dai seama care este tiparul de mers al oamenilor ce are putea sa aleaga restaurantul tau.

  1. Fa o verificare prealabila.

Inainte de a semna contractul de inchiriere, aseaza-te in fata spatiului ales pentru o perioada si numara toate persoanele care trec prin locul respectiv. Nu acorda atentie numai numarului de trecatori, ci si tipului de oameni – daca acestia iti pot deveni clienti sau nu. In cazul in care vezi, spre exemplu, numai femei cu carucioare de copii, ei bine, acestea nu vor fi clientii tai, insa medicii de la spitalul din apropiere care ies in pauza de pranz sau cupluri ce locuiesc in apropiere – acestia sunt persoanele de luat in calcul.

locatii evenimente business

  1. Invata de la alte restaurante

Daca iei in considerare un spatiu in care a fost un alt restaurant, afla tot ce se poate despre acea afacere, si de ce a reusit sau nu. Un restaurant care a rezistat timp de 20 de ani este o dovada a faptului ca acea comunitate iti poate sprijini afacerea. Pe de alta parte, in cazul in care in acel loc a fost un restaurant ce a schimbat proprietarul de 3 ori in ultimii 4 ani, afla care au fost motivele acelor esecuri. Locatia a jucat un rol dominant sau motivul a fost altul?

Un alt punct important este modul in care restaurantul tau va interactiona cu celelalte afaceri similare din apropiere. Ele reprezinta concurenta, intr-adevar, insa pot aduce si multe beneficii. Prea multi clienti pe timp de seara? Acesta este un lucru bun. Iar perceptia ca restaurantul tau se afla intr-o zona populara te va ajuta foarte mult. Insa, tine cont de tipul de restaurante din apropiere – daca in zona se afla deja 3 pizzerii, chiar este nevoie de o a patra?

  1. Fii constient de ce iti permiti

O regula de aur pe care nu trebuie sa o uiti este aceasta – Trebuie sa poti plati chiria cu banii dintr-o singura zi de vanzari. Este important sa intelegi cat poti castiga, in mod realist, din afacerea ta inainte de a semna contractul de inchiriere. Aceasta este cheia supravietuirii. Daca ti se pare ca este foarte mare chiria, renunta la acel spatiu. Poti fi tentat sa accepti deoarece ti se pare ca este un spatiu minunat, insa gasirea unei chirii rezonabile este mult mai importanta pentru succesul tau in domeniul afacerii cu restaurante.